Μελισσοκομική Δωδεκανήσου

Μελισσοκομική Δωδεκανήσου

Ο Νίκος Μελισσουργός με τη σύζυγό του στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, φωτ. Ν.Α. (για την ΕΔΑ, 2014)

Στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Γιοχάνες Χαν στη Ρόδο ο Επίτροπος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Μελισσοκομικής Δωδεκανήσου, μιας δυναμικής επιχείρισης παραγωγής προϊόντων από μέλι, με εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία.

Τα πρώτα βήματα για την ίδρυσή της οδηγούν πίσω στο 1962, όταν ο Νίκος Μελισσουργός από τη Νάξο τοποθετήθηκε έφεδρος αξιωματικός στη Ρόδο για να ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία. Εκεί γνωρίστηκε με τη μετέπειτα σύζυγό του και αποφάσισε μετά τις σπουδές του να γυρίσει και να ζήσει στο νησί, όπου παντρεύτηκε, έκανε παιδιά και εργάστηκε ως ανώτερο στέλεχος στον ΟΤΕ. Συνταξιοδοτήθηκε το 1999, πολύ γρήγορα όμως αντιλήφθηκε ότι η ζωή του συνταξιούχου δεν του ταίριαζε και το επόμενο έτος αποφάσισε να ιδρύσει μια εταιρία παραγωγής μελισσοκομικών προϊόντων.

Για μισό λεπτό όμως... Μελισσουργός στο επίθετο, μελισσοκόμος στο επάγγελμα; Σύμπτωση; Καθόλου: Το επίθετο των προγόνων του ήταν Παπαϊωάννου, αλλά όπως συνηθιζόταν τότε, το οθωμανικό κράτος επέβαλε την αλλαγή του σε Μελισσουργός, ακριβώς επειδή όλοι στην οικογένεια ασχολούνταν με τη μελισσοκομία. Έτσι και ο ίδιος, από μικρός, είχε διδαχτεί κοντά στον πατέρα και τον παππού του τα μυστικά του επαγγέλματος.

Ιδρύοντας τη Μελισσοκομική ωστόσο, δεν επαναπαύθηκε ούτε στις γνώσεις του, ούτε στην ποιότητα του ελληνικού μελιού. Κατανοώντας από την πρώτη στιγμή ότι ο ανταγωνισμός επέβαλλε την επένδυση στη σύγχρονη τεχνολογία, δημιούργησε με τους συνεργάτες του μοντέρνες εγκαταστάσεις οι οποίες έκτοτε συνεχώς εκσυγχρονίζονται και «άπλωσε» την παραγωγή σε πολλούς τομείς που ξεπερνούν τη συνηθισμένη δραστηριότητα μιας μελισσοκομικής επιχείρησης: Η Μελισσοκομική διαθέτει βασιλικό πολτό, γύρη, εκχύλισμα πρόπολης, πολλούς διαφορετικούς τύπους λουκουμιού με βάση το μέλι (και ανάλογα με την περίπτωση αμύγδαλο, ινδοκάρυδο, φιστίκι, ούζο, σταφύλι, τριαντάφυλλο και πολλές ακόμα γεύσεις), καλλυντικά (μια πλήρη σειρά από κρέμες και γαλακτώματα προσώπου και σώματος με βάση το μέλι), γλυκά (όπως παστέλι, κανταΐφι, μπακλαβά, μαντολάτο κ.ά.), καραμέλες και πάνω από όλα το μελεκούνι, το παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου που συνηθίζεται να προσφέρεται στους γάμους.

Η Μελισσοκομική δεν καινοτομεί όμως μόνο με το πλήθος των προϊόντων της αλλά και με τη συσκευασία τους: Μοντέρνα, καλοσχεδιασμένη, σε πολλά μεγέθη ανάλογα με το είδος, διευκολύνει την είσοδο σε πωλητήρια της Ελλάδας και του εξωτερικού και τραβά το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Σημαντική κίνηση παρουσιάζει επίσης το  πωλητήριο εντός των εγκαταστάσεων, που συμπληρώνεται από eshop και τμήμα cash and carry για τους επιχειρηματίες. Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση απορροφά σχεδόν το σύνολο της παραγωγής μελιού 5 νησιών της Δωδεκανήσου (Ρόδος, Κως, Κάλυμνος, Χάλκη και Τήλος).

Ο Νίκος Μελισσουργός όμως δεν είναι μόνο παραγωγός και επιχειρηματίας: Είναι συγχρόνως δάσκαλος. Έχοντας φροντίσει να δημιουργήσει τον κατάλληλο χώρο στις εγκαταστάσεις της Μελισσοκομικής, λειτουργεί κάθε Φεβρουάριο σχολή μελισσοκομίας που υποδέχεται και εκπαιδεύει 100 μαθητές το χρόνο, επαγγελματίες του χώρου ή απλούς ερασιτέχνες, λάτρεις του μελιού και της παραγωγής του (διδάσκουν καθηγητές από όλη την Ελλάδα). Είναι επίσης περήφανος για το μόνιμο εκθεσιακό χώρο που δημιούργησε σε πτέρυγα των εγκαταστάσεων, όπου παρουσιάζεται η ιστορία της μελισσοκομίας από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Το μικρό αυτό μουσείο επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές από τα σχολεία του νησιού και τα σχολεία που κάνουν την ετήσια εκδρομή τους στη Ρόδο, όπως επίσης χιλιάδες Έλληνες και ξένοι τουρίστες.

Όπως αναφέρθηκε, η εταιρία εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται διαρκώς. Σε αυτή τη φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενης από το ΕΣΠΑ επένδυσης για την τυποποίηση του μελεκουνιού, ενώ τα προηγούμενα έτη υλοποιήθηκαν περισσότερες συγχρηματοδοτούμενες επενδύσεις. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στη Μελισσοκομική εργάζονται 15-20 άτομα (ανάλογα με την εποχή) αριθμός που από τα πρώτα βήματα της επιχείρησης μόνο αυξάνει.