Ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν στο Νότιο Αιγαίο

Ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν στο Νότιο Αιγαίο

Επίτροπος Γιοχάνες ΧανΤην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου επισκέφθηκε επίσημα ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν στις 22-23 Απριλίου 2014 για να παρουσιάσει στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου τις προτεραιότητες της νέας προγραμματικής περιόδου. Με την ευκαιρία, είχε συνεργασία με τον  Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη και στελέχη των υπηρεσιών της Περιφέρειας με θέμα την εξέλιξη του τρέχοντος Προγράμματος και το σχεδιασμό του νέου, ενώ επίσης ξεναγήθηκε σε τρία συγχρηματοδούμενα από το ΕΣΠΑ έργα.

Το Νότιο Αιγαίο ήταν η 10η από τις 13 περιφέρειες της χώρας που δέχτηκε την επίσκεψη του Επιτρόπου: «Προσπαθώ να γνωρίσω από πρώτο χέρι όλες τις περιφέρειες της Ένωσης, για να έχω προσωπική αντίληψη των πραγμάτων. Δεν συγκρίνεται να έχεις επαφή με τους ίδιους τους πολίτες, να βλέπεις κάτι με τα ίδια σου τα μάτια, με το να διαβάζεις εφημερίδες στις Βρυξέλλες» εξήγησε ο κ. Χαν.

Στις συνομιλίες του ο Επίτροπος διατύπωσε ακόμα μια φορά την άποψή του, ότι η ανάπτυξη των νησιών πρέπει να στηριχθεί «σε μορφές τουρισμού φιλικές στο περιβάλλον και στην πολιτιστική κληρονομιά, με αξιοποίηση της αγροδιατροφής αλλά και του πλούσιου ενεργειακού δυναμικού» την ίδια στιγμή βέβαια, που η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα λειτουργίας των τελευταίων χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων σε ορισμένα νησιά: «Η περίοδος 2007-2013 είναι η τελευταία που υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για τη διακοπή λειτουργίας των χωματερών και την περιβαλλοντική αποκατάσταση των χώρων. Είναι απολύτως επείγον να ολοκληρωθεί αυτό το καθήκον, όχι μόνο για λόγους δημόσιας υγείας αλλά και για το καλό όνομα των νησιών. Δεν είναι μόνο τα πρόστιμα, είναι η αρνητική επίδραση στον τουρισμό που θα πρέπει να σας απασχολεί».

Σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για καλύτερη σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και την Ευρώπη, σε όλα τα επίπεδα: «Η καθημερινή ζωή του πολίτη και οι συνθήκες εργασίας του μπορούν να βελτιωθούν με τη χρήση νέων τεχνολογιών, ιδιαίτερα στους τομείς της διοίκησης, της εκπαίδευσης και τη υγείας. Μάλιστα», συνέχισε ο Επίτροπος, «μόλις εγκρίναμε σημαντικά έργα σε αυτή την κατεύθυνση: την παροχή δικτύου υψηλής ταχύτητας στα νησιά και τις απομονωμένες ορεινές κοινότητες και τη δημιουργία πλήρους ψηφιακού περιβάλλοντος στα σχολεία και τη δημόσια διοίκηση. Οι πόροι υπάρχουν. Η πραγματική δυσκολία είναι η απορρόφησή τους. Να αξιοποιηθούν τα χρήματα για να γίνουν τα έργα».

Ένα άλλο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Επίτροπος ήταν η λεγόμενη «Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης», με την οποία επιχειρείται να αξιοποιηθεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα η καινοτομία στο σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου: «Η πολιτική μας περιορίζεται στο να προσφέρει δυνατότητες. Εσείς κάνετε τις επιλογές. Υπό αυτό το πρίσμα καλωσορίζω την ώριμη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης που υποβλήθηκε ήδη από την Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου στην Επιτροπή. Η στόχευση και η στρατηγική που θα διασφαλίσουν την υλοποίηση ποιοτικών έργων βρίσκεται εκεί».

Στη διάρκεια της παραμονής του στη Ρόδο ο Επίτροπος απευθύνθηκε στους συνέδρους της CPMR, επισκέφτηκε την Παναγία του Κάστρου & το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη μεσαιωνική πόλη και μια σύγχρονη επιχείρηση, τη Μελισσοκομική Δωδεκανήσου, που έχει πετύχει με επενδύσεις, καινοτόμο προσέγγιση και την ενίσχυση της Ε.Ε., ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά και το εξωτερικό.