Προέγκριση δημοπράτησης για τα δίκτυα ύδρευσης Καλλονής, Υστερνίων και Πανόρμου στην Τήνο

Submitted by Αργυροπούλου Λουκία on Tue, 15/10/2019 - 11:12
Ημερομηνία

Ένα ακόμη μεγάλο έργο υποδομής, που απαντά στην αγωνία των νησιωτών για την επάρκεια πόσιμου ύδατος, περνά στο στάδιο της υλοποίησης.

Ειδικότερα, η ΕΥΔ ενέκρινε τα σχέδια των τευχών διακήρυξης και της διαδικασίας με την οποία θα προκηρυχθεί  το υποέργο «Εξωτερικά έργα ύδρευσης των Τ.Κ. Καλλονής, Υστερνίων και Πανόρμου από τις πηγές Ζωδεμένης και Λιμοκού Δήμου Τήνου» της Πράξης "Εξωτερικά δίκτυα ύδρευσης Καλλονής, Υστερνίων και Πανόρμου Δήμου Τήνου", συνολικού προϋπολογισμού 1.355.000 €.

Το έργο αφορά στην κατασκευή δικτύου μεταφοράς νερού (εξωτερικό δίκτυο) από τις πηγές Ζωδεμένης και Λιμοκού έως και τις κεντρικές δεξαμενές των Τ.Κ. Υστερνίων, Καλλονής και Πανόρμου για σύνδεση των οικισμών με τις ανωτέρω πηγές ύδατος. Το συνολικό μήκος των αγωγών θα είναι περίπου 17.345 μ. Το έργο περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή διθάλαμης δεξαμενής συλλογής/αποθήκευσης νερού 100 κυβικών μέτρων με θάλαμο δικλείδων με δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης, και ενός αντλιοστασίου με χωρητικότητα υγρού θαλάμου 28,175 κ.μ. τα οποία θα κατασκευαστούν εντός δημοτικών εκτάσεων.

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη της πράξης  ανέρχεται σε  1.355.000 €.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, το έργο έχει ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος  Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Δικαιούχος του έργου είναι η ΔΕΥΑ Τήνου.

Σημειώνεται ότι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου οδήγησε σε έργα ύδρευσης το μεγαλύτερο ποσοστό των πόρων που εξασφάλισε κατά την αύξηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου 2014-2020, εντάσσοντας έργα συνολικής επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης ύψους 15.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο της πρόσκλησης  με τίτλο «Δράσεις ορθολογικής και αποδοτικής διαχείρισης πόσιμου ύδατος».