Δημοτικό σχολείο Αρχιλόχου στη Μάρπησσα Πάρου

Δημοτικό σχολείο  Αρχιλόχου στη Μάρπησσα Πάρου
Δημοτικό σχολείο  Αρχιλόχου στη Μάρπησσα Πάρου

Δημοτικό σχολείο  Αρχιλόχου στη Μάρπησσα Πάρου

Μια σύγχρονη αίθουσα πολιτισμού - αθλητισμού σε λειτουργία

Με τα εγκαίνιά της τον περασμένο Σεπτέμβριο λειτουργεί πλέον επίσημα η νέα Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων και Αθλητικών Εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Αρχιλόχου στη Μάρπησσα της Πάρου. Η αίθουσα χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 και μαζί με το έργο της αναβάθμισης του σχολείου που βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,5 εκ. ευρώ.

Η Μάρπησσα είναι ένας μικρός παραδοσιακός οικισμός της Πάρου που αναπτύσσεται συνεχώς και το καλοκαίρι μετατρέπεται σε τουριστικό προορισμό, χάρη στις υπέροχες διαδρομές του και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που μαγνητίζουν τους επισκέπτες. Όπως είναι φυσικό ένας αναπτυσσόμενος οικισμός έχει και μεγάλες ανάγκες για έργα υποδομής. Ένα τέτοιο έργο είναι και η Αναβάθμιση του Δημοτικού σχολείου Αρχιλόχου Μάρπησσας, που εντάχθηκε στο Πρόγραμμα τον Ιούνιο του 2016 με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Πάρου. Το έργο περιλαμβάνει την αναβάθμιση του κτιρίου, όπου στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο, δυναμικότητας 150 μαθητών, καθώς και την κατασκευή (ως μεταφερόμενο έργο από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο) αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εκδηλώσεων, με στόχο τη δημιουργία ποιοτικότερου περιβάλλοντος μάθησης, την αντιμετώπιση του προβλήματος χώρου για τη διοργάνωση πολιτιστικών, αθλητικών σχολικών και άλλων δραστηριοτήτων με την εξασφάλιση προσβασιμότητας σε όλους χωρίς διακρίσεις.

Φιλοξενεί αγωνιστικό χώρο καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης με ξύλινο δάπεδο αγωνιστικών προδιαγραφών και κερκίδες 296 θέσεων. Στον χώρο κάτω από τις κερκίδες υπάρχουν τα αποδυτήρια των αθλητών, θυρωρείο, ιατρείο, κυλικείο και τουαλέτες, αλλά και βοηθητικοί χώροι (λεβητοστάσιο, αποθήκες κτλ.). Στην αίθουσα, με τις κατάλληλες μετατροπές θα μπορούν να φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αλλά και ομιλίες, συνέδρια κ.ά. Η σύμβαση με τον ανάδοχο για την κατασκευή της αίθουσας υπογράφτηκε τον Νοέμβριο του 2014 και το έργο ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2016, ικανοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο ένα μακροχρόνιο αίτημα της Παριανής κοινότητας.

Τα εγκαίνια έγιναν στις 27 Σεπτεμβρίου από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Παροναξίας Καλλίνικο, τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο Πάρου Μάρκο Κωβαίο, παρουσία των τοπικών αρχών και με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και κυρίως της νεολαίας του νησιού. Η τελετή ολοκληρώθηκε συμβολικά με έναν αθλητικό αγώνα βόλλεϋ, μεταξύ των ομάδων Φοίνικα Σύρου και Βοϊβοντίνας από τη Σερβία.

Μετά την τέλεση των εγκαινίων ο Περιφερειάρχης τόνισε τη μεγάλη σημασία του έργου. «Παραδίδουμε σήμερα στην κοινωνία της Πάρου ένα σύγχρονο κλειστό κέντρο αθλητισμού, που κατασκευάστηκε με πόρους του ΕΣΠΑ  2014-2020, για το οποίο η Πάρος δούλεψε πολλά χρόνια και περίμενε επίσης πολλά χρόνια. Αυτό απαντά και στο ερώτημα περί "πατρότητας" των έργων. Ναι, όλα τα έργα έχουν πατέρα, την κοινωνία στην οποία απευθύνονται. Είμαστε ευτυχείς που το παραδίδουμε στην νεολαία της Πάρου και μπορέσαμε έτσι να υπηρετήσουμε τις επιθυμίες και τις ανάγκες της».

Με τη βελτίωση του κτηρίου, που μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο βρίσκεται στο στάδιο της έναρξης υλοποίησης, οι μαθητές θα έχουν πια τον δικό τους σύγχρονο χώρο. Γίνεται έτσι πραγματικότητα το όνειρο, που πρέπει να βιώνει ένας μαθητής στην αρχή της μακράς εκπαιδευτικής του πορείας, έχοντας πρόσβαση σ’ αυτήν και μέσα σε ένα ασφαλές, χαρούμενο, ενταγμένο στη γνήσια παραδοσιακή παριανή κοινότητα, πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον.