Explore the Aegean

Οι ταξιδιώτες της 1ης διαδρομής (από αριστερά: Α. Ρέλλος, Ε. Κρουστάλλη, Γ. Κούρτης)
Οι ταξιδιώτες της 3ης διαδρομής (από αριστερά: Μ. Ξυνταριανιού, Α. Κατσαμάκης, Κ. Δάρρα)
Οι ταξιδιώτες της 2ης διαδρομής (από αριστερά: Κ. Φωτιάδης, Μ. Μπέντσος, Α. Μαρκοβίτη)

Με στόχο την προβολή των έργων που συγχρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης διοργάνωσε το καλοκαίρι του 2019 για πρώτη φορά την ενέργεια δημοσιότητας με τίτλο “Explore the Aegean”, ως υλοποίηση της καμπάνιας EU in My Region στο γαλάζιο του Αιγαίου.

Η ιδέα της ενέργειας βασίστηκε στο project “Road Trip” (https://roadtriproject.eu) που υλοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τον προηγούμενο Μάρτιο δημοσιοποιήθηκε σχετική πρόσκληση στην ιστοσελίδα του Προγράμματος και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΕΥΔ που απευθυνόταν σε νέες και νέους, ηλικίας από 18 έως 30 ετών, που τους αρέσουν τα ταξίδια, έχουν ευχέρεια στη φωτογράφιση και τη βιντεοσκόπηση, διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό και έχουν εμπειρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τους καλούσε να ταξιδέψουν στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, να επισκεφθούν συγχρηματοδοτούμενα έργα και δράσεις και να έρθουν σε επαφή με την ιστορία των νησιών και τις πολιτιστικές τους δραστηριότητες, με καλυμμένα τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής. Σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους καλούνταν να φωτογραφίζουν, να βιντεοσκοπούν και να αναρτούν την εμπειρία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον και υποβλήθηκε μεγάλος αριθμός αιτήσεων. Η επιλογή έγινε από επιτροπή της ΕΥΔ, που τελικά, μιας και οι υποψηφιότητες ήταν όχι μόνο πολλές αλλά και ιδιαίτερα αξιόλογες, επέλεξε 9 νέους και νέες (αντί για 6, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί), που ανταποκρίνονταν στους σκοπούς της ενέργειας (επικοινωνιακό προφίλ, παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα κτλ).

Οι ταξιδιώτες μας, ξεκινώντας από διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, επισκέφτηκαν συνολικά 11 νησιά της Περιφέρειας και 35 από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα που υλοποιούνται σε αυτά. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με τις αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα πρόβαλαν τα έργα που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ στα νησιά και τη σημασία τους για τις τοπικές κοινότητες, αλλά και γενικότερα τη φυσική ομορφιά των νησιών, απευθυνόμενοι σε ένα πιο νεανικό κοινό και σε κάθε περίπτωση διαφορετικό από αυτό στο οποίο απευθύνονται οι πιο «συμβατικές» επικοινωνιακές δράσεις.

Από το τέλος Αυγούστου έως τις αρχές του Σεπτεμβρίου 2019, οι 9 ταξιδιώτες ακολούθησαν ανά τρεις τις εξής ξεχωριστές διαδρομές, διάρκειας 7-10 ημερών:

Διαδρομή 1: Ρόδος - Κως - Κάλυμνος (26 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου 2019)

Συμμετείχαν οι Γιάννης Κούρτης, Αλέξανδρος Ρέλλος και Ελίζα Κρουστάλη και επισκέφτηκαν τα εξής έργα:

Στη Ρόδο, την Παναγία του Κάστρου και το Ισπανικό Κατάλυμα στη μεσαιωνική πόλη, την Αρχαία Ακρόπολη, τον παλιό και τον νέο ξυλοπεζόδρομο στο λιμάνι της Ακαντιάς, το πάρκο Ροδίνι και τον αρχαιολογικό χώρο Φιλερήμου.

Στην Κω, το Ασκληπιείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και τη Ρωμαϊκή Οικία.

Στην Κάλυμνο, τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ, τον Βρεφονηπιακό Σταθμό και το 1ο Δημοτικό σχολείο.

Διαδρομή 2: Σύρος - Πάρος - Νάξος - Σαντορίνη (30 Αυγούστου - 7 Σεπτεμβρίου 2019)

Συμμετείχαν οι Αντωνία Μαρκοβίτη, Κωνσταντίνος Φωτιάδης και Μάριος Μπέντσος και επισκέφτηκαν τα εξής έργα:

Στη Σύρο, το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Βάρης, τον Καθεδρικό Ναό Αγ. Γεωργίου Άνω Σύρου, τα έργα προστασίας στο λιμάνι της Ερμούπολης και το Σύστημα Τηλεϊατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο.

Στην Πάρο, τη Μονάδα Αφαλάτωσης και το Δημοτικό Σχολείο Αρχιλόχου Μάρπησσας.

Στη Νάξο, τη Νησίδα Μουσείων Κάστρου Χώρας, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας, το Κέντρο Κοινότητας και το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Στη Σαντορίνη, το νέο οδικό δίκτυο Αεροδρόμιο – Φηρά – Βουρβούλο – Οία, τον Βρεφονηπιακό Σταθμό Εμπορείου και τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Φηρών.

Διαδρομή 3: Κύθνος - Σίφνος - Κίμωλος - Μήλος (11-19 Σεπτεμβρίου 2019)

Συμμετείχαν οι Μαριάνθη Ξυνταριανού, Αλέξανδρος Κατσαμάκης και Κωνσταντίνα Δάρρα και επισκέφτηκαν τα εξής έργα:

Στην Κύθνο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το σπήλαιο Δρυοπίδας.

Στη Σίφνο, τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο στον Άγιο Ανδρέα και το Δημοτικό Σχολείο.

Στην Κίμωλο, τα έργα Αφαλάτωσης και τα λιμενικά έργα στην Ψάθη.

Στη Μήλο, το σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου, το Κέντρο Κοινότητας και το Αρχαίο Θέατρο.

Ευχαριστούμε θερμά τις Εφορίες Αρχαιοτήτων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου, τους ΟΤΑ και τις υπόλοιπες υπηρεσίες, τους συναδέλφους, τους αιρετούς και τους εθελοντές που ανέλαβαν να υποδεχθούν και να ξεναγήσουν τους ταξιδιώτες μας σε κάθε έργο ανά νησί.

Η εμπειρία από το πετυχημένο ξεκίνημα αυτής της δράσης μας δίνει τη χαρά να τη σχεδιάσουμε ακόμη καλύτερα και να τη συνεχίσουμε -μόλις αυτό γίνει εφικτό μετά τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί- αλλά και να προγραμματίσουμε στο μέλλον κι άλλες δράσεις για την προβολή των συγχρηματοδοτούμενων έργων και την ανάδειξη της σημασίας που έχουν για τα νησιά μας.