Νέο Δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Αιγιάλης Αμοργού

Νέο Δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Αιγιάλης Αμοργού
Νέο Δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Αιγιάλης Αμοργού
Νέο Δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Αιγιάλης Αμοργού

Μια ακόμη νέα σχολική μονάδα τέθηκε στην υπηρεσία της εκπαίδευσης χάρη στη χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ. Το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Αιγιάλης στην Αμοργό που ολοκληρώθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 με προϋπολογισμό 1,7 εκ. ευρώ. Αποτελεί πλέον εφαλτήριο για τη μόρφωση 100 και πλέον μαθητών του Κυκλαδίτικου νησιού, που τα τελευταία χρόνια έχει αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες εξαιτίας της πληθυσμιακής αύξησης και της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης.

Το νέο εκπαιδευτήριο κατασκευάστηκε σε έκταση που παραχώρησε η Ιερά Μονή της Χοζοβιώτισσας, που με τον τρόπο αυτό συνεχίζει να έχει καθοριστική συμβολή στα γράμματα του νησιού, μιας και ήταν η Μονή που το 1828 ίδρυσε το πρώτο ελληνικό σχολείο της Αμοργού, ένα από τα πρώτα του Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.

Περιγραφή του έργου

Το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο της Αιγιάλης Αμοργού μέχρι πριν λίγο καιρό στεγαζόταν σε δύο διαφορετικά, πεπαλαιωμένα και ακατάλληλα κτίρια, που απείχαν πολύ από το να καλύπτουν τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών και των νηπίων. Αυτό φυσικά προκαλούσε αφενός μεγάλη ταλαιπωρία για τα παιδιά και τις οικογένειές τους και αφετέρου είχε αποτέλεσμα τη διάσπαση της συνοχής της σχολικής μονάδας και τη χαμηλή ποιότητα παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Η κατασκευή συνεπώς του νέου σχολικού συγκροτήματος, ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού κυττάρου, ήταν επιτακτική ανάγκη για την αναβάθμιση των υποδομών εκπαίδευσης του νησιού γενικότερα.

Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 τον Νοέμβριο του 2016 με προϋπολογισμό 1,7 εκ. ευρώ και φορέα υλοποίησης τον Δήμο Αμοργού. Αρχικά ήταν ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 και μεταφέρθηκε στο νέο Ε.Π. λόγω της μη έγκαιρης ολοκλήρωσής του στο χρονικό πλαίσιο του Προγράμματος.

Το συγκρότημα αποτελείται από τρία κτίρια συνολικής επιφάνειας 1.471 τ.μ. Το Δημοτικό Σχολείο δυναμικότητας 96 μαθητών περιλαμβάνει 6 αίθουσες διδασκαλίας, καθεμιά των 16 μαθητών, αίθουσα φυσικοχημείας, αίθουσα πληροφορικής - ξένων γλωσσών, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και βιβλιοθήκη, χώρους διοίκησης, καθώς και όλες τις απαιτούμενες συμπληρωματικές εγκαταστάσεις. Το νηπιαγωγείο είναι δυναμικότητας 30 νηπίων με 2 αίθουσες διδασκαλίας, χώρο ξεκούρασης νηπίων, γραφείο νηπιαγωγών, τραπεζαρία, μαγειρείο και τους λοιπούς χώρους που διευκολύνουν την εκπαίδευση και τη φιλοξενία των νηπίων και προσφέρουν έναν ιδανικό χώρο για τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους.

Η υλοποίηση δεν ήταν εύκολη, εξαιτίας μιας σειράς δυσμενών προβλημάτων και σοβαρών διενέξεων με την κατασκευαστική εταιρία, από το 2013 μέχρι την ολοκλήρωσή του. Τελικά, οι προσπάθειες απέδωσαν και με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου το σχολείο κατέστη εφικτό να ξεκινήσει τις εργασίες του, άρτιο και λειτουργικό. Επίσης, με το συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης αυτό έργο έγινε και η προμήθεια νέου εξοπλισμού. Συγκεκριμένα διατέθηκαν νέα έπιπλα, σύγχρονος ηλεκτρονικός εξοπλισμός και πλήρης επιστημονικός εξοπλισμός.

Τα εγκαίνια του έργου σε συνδυασμό με σπουδαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις

Ο αγιασμός και τα εγκαίνια του νέου Νηπιαγωγείου και  Δημοτικού Σχολείου Αιγιάλης, έγιναν στις 23 Σεπτεμβρίου 2017 από τον Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων Επιφάνιο, από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο και τον Δήμαρχο Αμοργού Νικόλαο Φωστιέρη. Τον κ. Χατζημάρκο, συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα & Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών, Ακτοπλοΐας & Επικοινωνιών, Γιάννης Μαργαρίτης και η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Πολιτισμού Κυκλάδων, Χρηστιάννα Πάπιτση.

Στην ομιλία του, ο Περιφερειάρχης μεταξύ άλλων δήλωσε: «Είναι τιμή μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε ένα νησί με μεγάλο φυσικό και πολιτιστικό πλούτο. Είναι μεγάλη η χαρά να παραδίδεις ένα νέο σύγχρονο σχολείο στα παιδιά ενός μικρού νησιού όπως στην Αμοργό. Σήμερα εισπράξαμε από τα πρόσωπα των παιδιών της Αμοργού, υπέροχα συναισθήματα». Στη συνέχεια, τόνισε ότι η Περιφέρεια θα είναι αρωγός στην προσπάθεια να καλυφθούν όποιες ελλείψεις υπάρχουν στο νησί: «Η χρηματοδότηση για την ανάπλαση της πλατείας Αιγιάλης είναι εξασφαλισμένη αλλά υπάρχει ακόμα μια μεγάλη μάχη που θα δώσουμε μαζί με τον Δήμο για τα δίκτυα και τον βιολογικό καθαρισμό. Είμαστε συνοδοιπόροι!».

Η τελετή των εγκαινίων όμως συνδυάστηκε και με σπουδαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Την επόμενη μέρα, πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης του πρώτου διεθνούς αγώνα ελεύθερης κατάδυσης Authentic Big Blue 2017, που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Αμοργού. Ο αγώνας διοργανώθηκε με αφορμή τα 29 χρόνια μετά την προβολή της ταινίας του Γάλλου σκηνοθέτη Λυκ Μπεσόν, το "Απέραντο Γαλάζιο" - "Le Grand Bleu", που γυρίστηκε στα νερά της Αμοργού, με τους Ζαν Μαρκ Μπαρ και Ζαν Ρενό. Προς τιμήν της διοργάνωσης, στους αγώνες συμμετείχε και ο ένας εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας. Παράλληλα με τους αγώνες διοργανώθηκε και η εβδομάδα γαστρονομίας, Amorgos Gastronomy Week, με στόχο την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας και των μοναδικών ντόπιων, παραδοσιακών προϊόντων του νησιού.

(Πηγή: Περιοδικό Επικοινωνία, τεύχος 29, Νοέμβριος 2017)