Το Εμπορείο στη Σαντορίνη έχει τον δικό του Βρεφονηπιακό Σταθμό

Μετά από μια «περιπέτεια» 25 χρόνων, ολοκληρώθηκε και λειτουργεί στο Εμπορείο ένας σύγχρονος και εξοπλισμένος βρεφονηπιακός σταθμός.

Η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη που γνωρίζει η Σαντορίνη τα τελευταία χρόνια οδήγησε και σε σημαντική αύξηση του πληθυσμού της. Μέσα σε μια εικοσαετία, ανάμεσα στις απογραφές του 1991 και του 2011, ο πληθυσμός του νησιού από 9.593 κατοίκους έφτασε τους 15.250. Ανάλογη άνοδο αναμένεται να δείξουν και τα στοιχεία της νέας απογραφής. Η αύξηση του πληθυσμού είναι επόμενο να δημιουργεί νέες ανάγκες και να διογκώνει τις ελλείψεις σε υποδομές.

Σύντομο ιστορικό

Το Εμπορείο, ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος οικισμός στο νότιο τμήμα του νησιού, στερούνταν από τις υπηρεσίες ενός βρεφονηπιακού σταθμού. To 1997 ξεκίνησε η κατασκευή του, σε οικόπεδο που δώρισε η κυρία Κάκη Νούσσια. Όμως μόλις τελείωσε ο σκελετός του κτιρίου, διαπιστώθηκε λάθος στη χωροθέτηση, το έργο σταμάτησε να υλοποιείται κι εγκαταλείφθηκε για χρόνια. Το 2011, ο Δήμος Θήρας ανέλαβε να δώσει λύση στο θέμα αυτό και στο διάστημα από το 2012 έως το 2016, σε συνεργασία με την κόρη της δωρήτριας, την κυρία Τόνια Νούσσια, ξεπεράστηκαν τα προβλήματα. Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου ολοκλήρωσε την αρχιτεκτονική, την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη και τη μελέτη ενίσχυσης της στατικής επάρκειας και το έργο υποβλήθηκε προς ένταξη.

Τον Δεκέμβριο του 2016, το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020, με προϋπολογισμό 2,2 εκ. ευρώ. Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 2018 και ολοκληρώθηκαν το 2020. Ο σταθμός άρχισε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2022, φιλοξενώντας 50 νήπια, από 2,5 ετών και 24 βρέφη από 18 μηνών.

Ένας σύγχρονος και εξοπλισμένος βρεφονηπιακός σταθμός

Ο βρεφονηπιακός σταθμός έχει δυναμικότητα 75 νηπίων και 25 βρεφών και εκτείνεται σε κτίριο συνολικής επιφανείας 746 τ.μ. Περιλαμβάνει κεντρικό χώρο απασχόλησης νηπίων, στον οποίο μπορούν να φιλοξενούνται οι διάφορες εκδηλώσεις του σταθμού, 2 αίθουσες ύπνου νηπίων και 2 βρεφών, χώρους διοίκησης και υποδοχής, κουζίνα, αποθήκες και λοιπούς βοηθητικούς χώρους. Με χρηματοδότηση από το έργο εξοπλίστηκε με έπιπλα βρεφών και νηπίων, ιματισμό, παιδαγωγικό υλικό, έπιπλα γραφείου, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, καθώς και τα απαραίτητα για τη λειτουργία της κουζίνας και της εστίασης. Επίσης ο υπαίθριος χώρος διαμορφώθηκε έτσι ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση από τον δημοτικό δρόμο, υπάρχει πρόβλεψη για πρόσβαση και από άτομα με αναπηρίες και δημιουργήθηκαν θέσης στάθμευσης. Τέλος έγιναν εργασίες διαμόρφωσης του υπαίθριου χώρου ώστε τα παιδιά να είναι προστατευμένα όταν παίζουν.