Το σήμερα και το χθες
Η κάλυψη των αναγκών ύδρευσης της Ηρακλειάς μέχρι πρόσφατα γινόταν σχεδόν αποκλειστικά μέσω μεταφοράς νερού με υδροφόρα πλοία. Όπως είναι γνωστό η λύση αυτή είναι ιδιαίτερα ακριβή. Αν δε λάβουμε υπόψη μας ότι η ετήσια ποσότητα νερού που χρειάζεται το νησί φτάνει περίπου σε 20.000 κυβικά μέτρα, αντιλαμβανόμαστε πόσο επιβαρύνονταν ο εθνικός προϋπολογισμός. Χρειάζεται τόσο μεγάλη ποσότητα νερού ένα νησί με μόλις 150 κατοίκους; Κι όμως ναι, αφού εδώ και χρόνια η Ηρακλειά είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τις θερινές διακοπές που συγκεντρώνει πολλούς τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Λύσεις είχαν αναζητηθεί και παλαιότερα, με διερευνητικές γεωτρήσεις που όμως δεν είχαν αίσια έκβαση. Έτσι φάνηκε ότι η μόνη εφικτή επιλογή ήταν η εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης, ώστε αφενός το νησί να αποκτήσει αυτονομία και αφετέρου να εξοικονομηθούν πολύτιμοι δημόσιοι πόροι.
Έτσι ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανέλαβε την ωρίμανση του έργου, που τελικά εντάχθηκε στο Πρόγραμμα τον Οκτώβριο του 2016 με προϋπολογισμό 554 χιλ. ευρώ. Η σύμβαση με τον ανάδοχο υπογράφτηκε τον Μάρτιο του 2018 και με την έκπτωση που δόθηκε ο προϋπολογισμός διαμορφώθηκε σε 439 χιλ. ευρώ. Το έργο ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο Οκτώβριο και βρίσκεται στο στάδιο της δωδεκάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας.
Απόλυτη αναγκαιότητα
Η ζωή των κατοίκων και η εξυπηρέτηση των επισκεπτών προβλέπεται να αλλάξει ριζικά. Αυτό επιβεβαίωσε και ο κ. Πέτρος Γαβαλάς, Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ηρακλειάς. «Με την ολοκλήρωση του έργου της αφαλάτωσης έχει επιτευχθεί η επάρκεια νερού στο νησί μας και μπορούμε να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις» μας είπε σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του. «Το νερό είναι πόσιμο, υψηλής ποιότητας, πράγμα σημαντικό για την υγεία των μόνιμων κατοίκων, αλλά και των τουριστών του νησιού μας».
Με την ολοκλήρωση του έργου οι λιγοστοί κάτοικοι της Ηρακλειάς απαλλάσσονται πια από τη διαρκή αγωνία για την τακτική και κανονική άφιξη του υδροφόρου πλοίου, κάτι που όπως είναι φυσικό εξαρτάται από πολλές παραμέτρους με κυριότερη τις καιρικές συνθήκες που ρυθμίζουν τον απόπλου των πλοίων. Όσο για τους επισκέπτες δεν θα πρέπει να ανησυχούν αφού το έργο έχει τη δυνατότητα να καλύψει μέχρι και 1.259 άτομα, με πρόβλεψη εικοσαετίας.
Το αύριο
Η μονάδα αφαλάτωσης που εγκαταστάθηκε στο νησί έχει ημερήσια δυναμικότητα παραγωγής 300 κυβικών μέτρων νερού. Η θέση που επιλέχθηκε είναι το Λιβάδι, καθώς στην περιοχή αυτή υπήρχε κατάλληλη δημοτική έκταση σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα. Επιπλέον, έγινε ορθολογιστικός συνδυασμός και των υφιστάμενων δομών, ώστε να μειωθεί το κόστος υλοποίησης, αφού σε μικρή απόσταση από τη θέση αυτή διέρχεται ο αγωγός πλήρωσης των δεξαμενών του νησιού και έτσι δεν απαιτείται η κατασκευή δαπανηρού έργου κατασκευής νέων αγωγών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει γίνει πρόβλεψη για αξιοποίηση δομών αυτού του έργου προς όφελος άλλων μελλοντικών έργων στο νησί. Στη συγκεκριμένη έκταση προβλέπεται η κατασκευή βασικών έργων υποδομής του νησιού, όπως γήπεδα, πολιτιστικό κέντρο και παιδική χαρά. Κατά συνέπεια προκύπτει οικονομία κλίμακας, αφού θα υπάρχει κοινή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, κοινοί χώροι στάθμευσης, κοινή παροχή νερού, ενιαία συντήρηση, ενώ η μια πλευρά του κτιρίου της αφαλάτωσης θα είναι τοίχος αντιστήριξης του γηπέδου και στον ήδη προβλεπόμενο χώρο στάθμευσης θα κατασκευαστεί το πεδίο διάθεσης του αλμόλοιπου, δηλαδή του διαλύματος που μένει από την επεξεργασία του θαλασσινού νερού.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Ας δούμε και μερικά τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου. Το κτίριο της αφαλάτωσης έχει διαστάσεις 13,10 x 8,50 μ., ενώ η γεώτρηση του θαλασσινού νερού είναι βάθους 60μ., με δύο αντλητικά συγκροτήματα γεωτρήσεων, ένα δίδυμο πιεστικό συγκρότημα μεταφοράς πόσιμου νερού, ένα δίδυμο αντλητικό συγκρότημα αλμόλοιπου, κατασκευή πεδίου διάθεσης αλμόλοιπου και ηλεκτρική-υδραυλική διασύνδεση όλων των επιμέρους μονάδων.
Το έργο περιλάμβανε επίσης την κατασκευή μικρού μήκους καταθλιπτικού αγωγού και τη διασύνδεσή του με τον υφιστάμενο αγωγό διασύνδεσης της δεξαμενής νερού χωρητικότητας 1000 κ.μ. του Αγίου Γεωργίου και της ενδιάμεσης των 100 κ.μ., καθώς και τη σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο και η ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων.