Ετήσιο συνέδριο της CPMR στη Ρόδο

Ετήσιο συνέδριο της CPMR στη Ρόδο

Conference of Peripheral Maritime Regions of Europe LogoH CPMR (αρχικά για την Conference of Peripheral Maritime Regions of Europe – Διάσκεψη των Νησιωτικών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης) είναι μια ένωση 150 νησιωτικών και παράκτιων περιφερειών, που προέκυψε από τις ιδιαίτερες ανάγκες τους και στόχο έχει να προάγει το πνεύμα της νησιωτικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Την ισότιμη ανάπτυξη των περιφερειών και την υποχρέωση όλων των Θεσμών και Οργάνων της Ένωσης, να λαμβάνουν υπόψη στις αποφάσεις και τους κανονισμούς τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών.

Σήμερα στην CPMR συμμετέχουν 150 περιφέρειες από 28 χώρες, εκπροσωπώντας 200 εκατομμύρια κατοίκους ακόμα και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αλβανία, Μαρόκο, Νορβηγία, Ουκρανία, Τουρκία,  Τυνησία). Η γεωγραφική διασπορά είναι μεγάλη αφού οι περιφέρειες βρέχονται από τη Μεσόγειο, τον Ατλαντικό Ωκεανό, τη Βαλτική Θάλασσα, τη Βόρεια Θάλασσα ακόμα και τη Μαύρη Θάλασσα. Είναι δε χαρακτηριστικό της χώρας μας, ότι στη Διάσκεψη συμμετέχουν όλες οι ελληνικές περιφέρειες (κάτι που από τους συμμετέχοντες μπορούν να επιδείξουν μόνο η Ελλάδα και η Πορτογαλία).

Τον Απρίλιο 2014 έγινε στη Ρόδο το ετήσιο συνέδριο της CPMR, παρουσία και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, που απευθύνθηκε στους συνέδρους με ομιλία του (pdf, κείμενο στα αγγλικά).