Δυο πετυχημένες εκδηλώσεις στη Ρόδο και τη Σύρο

Ημερομηνία

Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης του Normunds Popens, Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την 1η Μαρτίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Διάλογος Πολιτών για τον μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο χώρος που επιλέχθηκε ήταν το Ισπανικό Κατάλυμα που βρίσκεται στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, ένα σπάνιας ομορφιάς μνημείο, του οποίου η αποκατάσταση χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013.

Ο κ. Popens και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος παρουσίασαν τις προοπτικές που παρουσιάζονται για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης μέσα από τις ευκαιρίες που ανοίγει και η νέα Προγραμματική Περίοδος 2021-2027. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό που γέμισε την πανέμορφη αίθουσα εκδηλώσεων του καταλύματος, με τον συντονισμό της δημοσιογράφου Ρένας Παυλάκη. Στα πολλά και ενδιαφέροντα ερωτήματα που υποβλήθηκαν είτε προφορικά είτε με ηλεκτρονικό τρόπο, απάντησαν οι δύο κεντρικοί ομιλητές.

Η βραδιά έκλεισε με συναυλία μπαρόκ μουσικής από το νεανικό σχήμα Diverse & Bizarre. Το πενταμελές σύνολο, πλαισιωμένο από δύο εξαίρετους σολίστ, τη σοπράνο Λήδα Δημητριάδη και τον κόντρα τενόρο Σταμάτη Παυλούς ερμήνευσε έργα των Couperin, Cavalli, Handel, Porpοra και Vivaldi.

Η εκδήλωση συμπληρωνόταν με έκθεση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης που περιλάμβανε τις βραβευμένες φωτογραφίες από τον  διαγωνισμό «EU In My Region» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και φωτογραφίες συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 και του ΕΣΠΑ 2014-2020 στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στις 11 Μαρτίου, Καθαρή Δευτέρα, στο κατάμεστο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης (που επίσης έχει χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013) παρουσιάστηκε η πρώτη φάση της δράσης «100 Κτήρια / 100 Ιστορίες» του Ινστιτούτου Σύρου και της μη κερδοσκοπικής εταιρείας πολιτισμού HERMeS.

Αρχική ιδέα της δράσης είναι η τοποθέτηση 100 πινακίδων σε 100 ιστορικά κτήρια της Ερμούπολης, ώστε με το κινητό του ο επισκέπτης να σαρώνει ένα QR code και να οδηγείται στην ιστορία του συγκεκριμένου κτηρίου. Στόχος όμως δεν είναι μόνο η κάλυψη της ανάγκης της ψηφιακής σύνδεσης του κτηρίου ως αντικείμενο (υλικός πολιτισμός) με την ιστορία του (άυλος πολιτισμός), αλλά κυρίως η κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, ώστε να υπάρξει αρχικά ευαισθητοποίηση για την πολιτιστική κληρονομιά της Ερμούπολης, στη συνέχεια ευρεία συμμετοχή στην καταγραφή της συλλογικής μνήμης και, τέλος, ενίσχυση των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Γι αυτό η ιστορία δεν γράφεται από τους ειδικούς (μόνο) αλλά δίνονται εργαλεία και στήριξη ώστε να γραφτεί από τους κατοίκους, τους φίλους, τους πολιτιστικούς οργανισμούς, τους φορείς, τα σχολεία και οποιονδήποτε θέλει και μπορεί να συμμετάσχει. Το σύνθημα είναι «Όλοι μπορούν να πούνε μια ιστορία»: ξεκινώντας από μια παλιά φωτογραφία, μια ανάμνηση από τη γιαγιά ή τον παππού, ένα βιβλίο, ένα τραγούδι, ένα παιχνίδι, ακόμη και μία συκιά, που λατρεύει να καταβροχθίζει τα ερείπια, όλα μπορούν να γίνουν μια ιστορία.
 
Παρουσιάστηκαν δέκα ιστορίες κυρίως από νέους και παιδιά και το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με συναυλία από την Παιδική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη βραδιά παρακολούθησε η Kριτική Eπιτροπή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς Europa Nostra Awards στην κατηγορία “Εκπαίδευση, Εκμάθηση και Ευαισθητοποίηση” η οποία συνεδρίασε στη Σύρο και για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Όπως και στη Ρόδο η εκδήλωση περιλάμβανε και τη φωτογραφική έκθεση της ΕΥΔ.