Η επικοινωνιακή καμπάνια Europe in My Region στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ημερομηνία: 
Τρί, 11/27/2018

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι πολίτες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τα έργα και τις δράσεις που υλοποιούνται και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και κατά συνέπεια από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιβάλλεται λοιπόν να γίνονται  συντονισμένες ενέργειες επικοινωνίας σε εθνικό αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με τη χρήση απλών και άμεσων μηνυμάτων και σύγχρονων μέσων επικοινωνίας, που να απευθύνονται στον απλό πολίτη. Κάτω από αυτό το πρίσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την προηγούμενη χρονιά καθιέρωσε μια νέα επικοινωνιακή καμπάνια η οποία, υπό τον τίτλο Europe In My Region”, έχει στόχο να δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να ενημερωθούν για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, που υλοποιούνται στην περιοχή τους.

Η καμπάνια του 2017 επικεντρώθηκε στο τετράπτυχο εκδηλώσεις προβολής συγχρηματοδοτούμενων έργων, διαγωνισμός Φωτογραφίας στο facebook, κυνήγι θησαυρού και καμπάνια blogging, με πάνω από 700 εκδηλώσεις, να διοργανώνονται κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετείχε για πρώτη φορά στο Europe In My Region με δύο άρτια διοργανωμένες εκδηλώσεις, επιλέγοντας για τη διεξαγωγή τους δύο σημαδιακές ημέρες για την Ευρώπη: την Ημέρα της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής.

Η πρώτη από αυτές με τον τίτλο «Το Νότιο Αιγαίο γιορτάζει την Ημέρα της Ευρώπης» έγινε στη Ρόδο στις 9 Μαΐου. Ο χώρος διεξαγωγής της ήταν η Παναγία του Κάστρου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, ένα μεσαιωνικό μνημείο μοναδικής ομορφιάς που αποκαταστάθηκε με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε με μια εισαγωγή από τον Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Αντώνη Βουτσίνο και προβολή βίντεο στο οποίο παρουσιάζονταν μια επιλογή από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου της προηγούμενης και της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος αναφέρθηκε αφενός στη σημασία του οράματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου  στα επιτεύγματα του ΕΣΠΑ 2007-2013 και τους επιδιωκόμενους στόχους της περιόδου 2014-2020 στο Νότιο Αιγαίο. Ακολούθησε ένα μουσικό πρόγραμμα με τον λυρικό τραγουδιστή Σταμάτη Παυλούς, που γεννήθηκε στη Ρόδο και κάνει αξιόλογη διεθνή καριέρα, ο οποίος συνοδευόμενος από τον Στάθη Σκανδαλίδη στο αναγεννησιακό λαούτο, απέδωσε με εξαιρετικό τρόπο μια σειρά από μεσαιωνικά τραγούδια, δημιουργώντας την ατμόσφαιρα που έδενε απόλυτα με τον χώρο. 

Η δεύτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Άνω Σύρου, ένα επίσης σημαντικότατο μνημείο που κι αυτό αποκαταστάθηκε με πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013. Τίτλος της ήταν «Το Νότιο Αιγαίο γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής» και είχε ανάλογο περιεχόμενο. Αυτή τη φορά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα κάλυψε με ιδανικό τρόπο η Ορχήστρα των Κυκλάδων, το πολυμελές σύνολο που δημιούργησε στην έδρα της Περιφέρειας πριν από 7 χρόνια ο γνωστός συνθέτης Νίκος Κυπουργός, ερμηνεύοντας με τη μοναδική της πολυχρωμία μια επιλογή από συνθέσεις μεγάλων ελλήνων δημιουργών.  

Να σημειωθεί τέλος ότι για τις ανάγκες των εκδηλώσεων η ΕΥΔ επιμελήθηκε, εξέδωσε και διένειμε σε όλους τους παρευρισκόμενους ειδική πολυσέλιδη έκδοση για τα έργα της προηγούμενης και της νέας προγραμματικής περιόδου.

Η σωστή επιλογή των χώρων και του περιεχομένου των εκδηλώσεων, όσο και η προσέλευση του κοινού που αποκόμισε και μετέφερε άριστες εντυπώσεις, άφησε την παρακαταθήκη για τη συνέχιση της καμπάνιας στην Περιφέρειας και την επόμενη χρονιά.

 

Το Νότιο Αιγαίο γιορτάζει την Ημέρα της Ευρώπης
Το Νότιο Αιγαίο γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής